Verkkokoodit ja testausvaatimukset: Mitä voimalaitoksen käyttöönottolupa edellyttää?
Verkkokoodit luovat perustan verkkovaatimustentodentamiselle. Ilman verkkovaatimusten täyttymistä, voimalaitos ei pysty saamaan lopullista käyttöönottolupaa verkkoyhtiöltä. Verkkokoodit vaativat tyypillisesti myös voimalaitoksen verkkovaatimusten mukaisen testaamisen, jotta voimalaitokselle voidaan myöntää kyseinen käyttöönottolupa.
Testeissä käydään läpi muun muassa voimalaitoksen
- Toimintakyky yli- ja alijännitteillä
- Erilaisten säätötilojen toiminta
- Loistehon tuotanto ja kulutus
- Pätötehon rajoittaminen
Testauksen ajoitus ja olosuhteet: Milloin on optimaalinen aika suorittaa verkkovaatimustestit?
Ajankohta verkkovaatimusten todentamiselle tulee yleensä verkkokoodin asettamasta aikataulusta, missä takaraja testien suorittamiselle on sidottu todentamisen aiempaan merkkipaaluun, väliaikaiseen käyttöönottolupaan. Verkkovaatimusten mukaan osa testeistä täytyy toteuttaa tietyllä kynnysteholla, joka on sidottu voimalaitoksen mitoitustehoon. Tämä tekee testien suorittamisesta sääriippuvaisen tuotannon myötä epävarmaa ja huonosti ennustettavaa. Pääsääntöisesti etenkin kevät ja syksy ovat erinomaista aikaa testata tuulivoimaloita sillä silloin tyypillisesti tuuliolosuhteet mahdollistavat kyseiset suuren tehon testit. Samasta syystä aurinkovoimaloita testataan pääsääntöisesti keväästä alkusyksyyn.
Kevät ja syksy ovat erinomaista aikaa testata tuulivoimaloita ja aurinkovoimaloita.
Testisuunnitelma ja toteutus: Näin varmistat sujuvan testiprosessin
Testeihin on hyvä varautua hyvissä ajoin mutta testisuunnitelma tulee olla toimitettuna asianomaiselle verkkoyhtiölle Suomessa viimeistään kaksi kuukautta ennen verkkovaatimustenmukaisuustestejä.
Ampner koordinoi testien järjestelyt muiden asiaankuuluvien osapuolten kanssa. Verkkovaatimustenmukaisuustestit suoritetaan, kun voimalaitos on täysin käyttöönotettu ja toimii lopullisilla säätöparametrien asetuksilla. Tyypillisesti testit suoritetaan yhden työpäivän aikana mutta hybridivoimalaitosten testaamiseen on hyvä varata useampi päivä. Voimme toteuttaa testien aikana tehtävät mittaukset itse omalla mittauskalustollamme tai koordinoida ne laitetoimittajan kanssa, mikäli vaatimukset täyttävät mittarit ovat asennettuna kohteessa. Ampner on kerryttänyt mittavan kokemuksen verkkovaatimustenmukaisuustestien suorittamisesta etäyhteyden avulla mikä on mahdollista esimerkiksi Suomessa.
Testiraportointi ja validointi: Viimeiset askeleet käyttöönottoluvan saamiseen
Testien jälkeen data prosessoidaan ja koostetaan testiraportti, joka toimitetaan kolmen kuukauden sisällä testeistä verkkoyhtiölle. Myös raakadata jäsennellään ja paketoidaan vaatimusten mukaisesti. Tässä vaiheessa projektin todentamisprosessi on loppusuoralla ja jäljellä on enää PSS/E simulointiohjelmalla tehtävä validointi, jossa todennetaan simulointimalli mitatun testidatan avulla. Kun validointiraportti sekä tarkennukset aiemmin toimitettuun dokumentaatioon on toimitettu Fingridille, verkkoyhtiö pystyy myöntämään voimalaitokselle lopullisen käyttöönottoluvan.
Päätavoitteenamme on aina hankkia käyttöönottolupa ajallaan.
Kokonaisvaltainen kumppanuus: Ampnerilta asiantuntija-apu suunnittelusta käyttöönottoon
Ampner tarjoaa asiakkailleen täyden palvelun liittyen voimalaitoksen suunnitteluun sekä verkkovaatimustentodentamiseen esisuunnittelusta ja komponenttivalinnoista aina testaukseen, mallintamiseen sekä simulointeihin. Päätavoitteena on aina hankkia liittyjälle lopullinen käyttöönottolupa ajallaan.

Verkkovaatimusten mukaisen testaamisen ja todentamisen vaiheet:
- Valmistautuminen
- Varmista voimalaitoksen tekninen valmius testaukseen
- Testauksen ajankohdan suunnittelu sääolosuhteet huomioiden
- Testisuunnitelman laatiminen (toimitettava 2 kk ennen testejä)
- Testien toteutus
- Testijärjestelyjen koordinointi kaikkien osapuolten kanssa
- Mittauskaluston saatavuuden ja soveltuvuuden varmistaminen
- Testien suorittaminen noin yhden työpäivän aikana. Hybridivoimalaitosten testauksiin kuluu useampi päivä.
- Dokumentointi ja raportointi
- Testidatan prosessointi ja analysointi
- Testiraportin laatiminen (toimitettava 3 kk kuluessa)
- Simulointimallin validointi
- Luvan varmistaminen
- Validointiraportin ja tarvittavien tarkennusten toimittaminen
- Dokumentaation varmistaminen
- Lopullisen käyttöönottoluvan myöntäminen
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme varmistaaksesi projektisi sujuvan etenemisen verkkovaatimusten todentamisessa.